Bu Blogda Ara

30 Mart 2018 Cuma

Χαμένοι στη μετάφραση! Οργή, διαψεύσεις, διευκρινίσεις και... "μύλος" το Σκοπιανό! Υποχωρεί η Ελλάδα;

{content:

Με τις διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν αλλά τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει...
προοπτική λύσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.

Ωστόσο, υπάρχουν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα φέρεται να έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ και - εφόσον υπάρξει πρόοδος - και Τσίπρα-Ζάεφ.

Βιέννη: Μύλος με τις «διαρροές» -Οργισμένες διαψεύσεις από Αθήνα και Σκόπια

Πάντως, η διάρκειας επτά ωρών τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, προκάλεσε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και... ανεπιθύμητες «διαρροές».

Γεγονός που ανάγκασε τους κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ να σπεύσουν να εκδώσουν οργίλες ανακοινώσεις, διαψεύδοντας πολλά από όσα ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν για την ουσία των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων.

Αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι η πλευρά Ντιμιτρόφ δηλώνει διατεθειμένη να κάνει συνταγματικές αλλαγές.

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία» τόνισε σε αυστηρό τόνο το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δημοσίευσαν επίσης πληροφορίες τις οποίες μάλιστα απέδιδαν σε άτυπη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος ο Νίκολα Ντιμιτρόφ λίγο αργότερα, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος στη Βιέννη.

«Η διαδικασία έκδοσης ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Νίμιτς για ΠΓΔΜ: Μεγάλη βελτίωση -Κοτζιάς: Ετοιμοι για το μεγάλο βήμα

Επτά ώρες διήρκεσε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Βιέννη. Ολες οι πλευρές δηλώνουν ότι έγιναν βήματα αλλά δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες στη λύση του σκοπιανού.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά και είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς από τη Βιέννη αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό έκανε λόγο για «μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες αλλά και για «δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Στη δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.

Ο κ. Νίμιτς δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ελληνική διπλωματική πηγή, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους είπε ότι σήμερα «έγιναν βήματα μπροστά» και πως «είμαστε πιο κοντά στη λύση».

Οπως τόνισε αυτό μένει να αποδειχθεί από την προετοιμασία τις επόμενες ημέρες μέχρι την επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.

Μάλιστα, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι εφόσον υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στην συνάντηση των δύο υπουργών. πιθανότατα να δρομολογηθεί και συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι το σημαντικότερο δεν είναι να βρεθεί το όνομα αλλά να είναι erga omnes και να περνά και στο Σύνταγμα των Σκοπίων. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης» τόνιζε, προσθέτοντας ότι στα υπόλοιπα θέματα σημειώθηκαν συμφωνίες αλλά και διαφωνίες απόψεων.

Ντιμιτρόφ: Οσο προχωράμε σε λύση συναντάμε και πιο δύσκολα θέματα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την επτάωρη συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε: «Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί».

Καταλήγοντας ο κ. Ντιμιτρόφ, εξήγησε: «Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια»., title:tromaktiko, url:https://ift.tt/2GDtPUB, author:tromaktiko, feed_url: https://ift.tt/1eseSe4, }

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Labels

Blog Archive